Tips voor het maken van een moodboard voor jouw merk

Heb jij wel eens een moodboard gemaakt voor jouw merk? Wij vinden het de ideale methode om je creativiteit te uiten en een beeld te vormen van wat er in je hoofd afspeelt. Het kan je bijvoorbeeld heel erg helpen met het bepalen van de visuele identiteit van jouw bedrijf. Je kunt dan vervolgens beter je huisstijl en andere zaken vormgeven. Een moodboard kun je op verschillende manieren maken. Maar hoe pak je dit aan? Wij geven je een paar tips voor het maken van een moodboard voor jouw merk.

Redenen om je eigen moodboard te maken

Een moodboard heeft twee hoofddoelen:

Het helpt je je ideeën te verfijnen

Misschien begin je met een schone lei en wil je inspiratie opdoen. Misschien heb je al een sterk idee, maar wil je voor jezelf bevestigen dat het samenkomt zoals je je voorstelt. In beide gevallen geeft een moodboard je de duidelijkheid die je nodig hebt voordat je materialen of bouwelementen gaat kopen.

Het helpt je je ideeën met anderen over te brengen

Gewoonlijk zal een creatieve professional zoals een grafisch ontwerper of interieurontwerper een moodboard maken om zijn ideeën aan een klant te presenteren. Van daaruit zal de klant waarschijnlijk feedback geven over de geschiktheid van het algemene idee of de kracht van bepaalde items op het moodboard ten opzichte van andere. Ze kunnen zelfs kiezen tussen meerdere moodboards die de ontwerper heeft gebruikt om verschillende opties te presenteren.

Digitaal moodboard maken

Een digitaal moodboard kun je op verschillende manieren samenstellen. Hieronder staan een paar opties die je kunt gebruiken.

Tips voor het maken van een moodboard met Pinterest

Op de startpagina van Pinterest zie je een enorme lijst met plaatjes (pins) op basis van jouw interesses. Als je inspiratie zoekt voor een fotoshoot, zoek je bijvoorbeeld op ‘fotografie’ en klik je op een pin die je aanspreekt. Daar kan je kiezen voor bewaren en dan kan je hier een nieuw bord aanmaken. In je persoonlijke profiel zie je het overzicht van al je borden.

Moodboard maken met Pinterest

Tips voor het maken van een moodboard met Canva

Canva is ook een hele handige tool waar je zowel inspiratie vandaan kan halen, als je moodboard kunt opbouwen. Als je in Canva zoekt op ‘moodboard’, zie je allemaal prachtige voorbeelden waar je zowel foto’s als bijpassende kleuren in kwijt kan. Je kan gebruik maken van de foto’s in Canva en je eigen foto’s uploaden. De meeste foto’s in Canva zijn gratis, voor een deel vragen ze een kleine vergoeding.

Tips voor het maken van een analoog moodboard

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker te gaan knippen en plakken. Verzamel tijdschriften, print plaatjes uit of scheur ze uit boeken, tijdschriften en kranten. Pak de pritt-stift en plakken maar.

Verzamel alles wat je aanspreekt en wat past bij jou en jouw merk. Reserveer eens een middag in je agenda om hiermee aan de slag te gaan en deel het resultaat met ons voor feedback als je wilt!

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons op Instagram en krijg regelmatig inspiratie voor ondernemers!