Checklist: in 8 stappen je bedrijf starten

Denk jij er over om voor jezelf een bedrijf te starten? Je hoeft geen 1000-en volgers op social media of mega budgetten te hebben als je start. Iedere ondernemer begint met 0 volgers en met een klein budget. We geven je een checklist om in 8 stappen je bedrijf te starten.

Stap 1: Bedenk een bedrijfsnaam en schrijf je in bij de KVK

Checklist: in 8 stappen je bedrijf starten: bedenk je bedrijfsnaam

Als eerste op de checklist om een bedrijf te starten heb je natuurlijk een goede naam nodig. Denk hier geen weken over na, dat is zonde van de tijd! Je kan altijd eenvoudig een handelsnaam toevoegen aan je bestaande inschrijving als je besluit een andere naam te kiezen na een tijdje. Schrijf je hier in en ga daarna langs bij de KVK bij jou in de buurt.

Stap 2: Bedenk je ikigai

Ik ben helemaal fan van het werkboek van Ikigai. Het is gebaseerd op het Japanse geheim voor “levenspassie”. Je ikigai is de overlap tussen waar je goed in bent, waar je van houdt, waar mensen voor willen betalen en wat mensen nodig hebben. Het boek heeft praktische oefeningen die ik heb gedaan voordat ik besloot in het diepe te springen en als fulltime ondernemer aan de slag te gaan. Mijn doel eind 2017 was om over 1 jaar als eigen baas de kost te kunnen verdienen. Bijzonder om die doelen die ik toen heb gesteld terug te lezen en te beseffen dat het gelukt is en hoe je dus gegroeid bent.

Checklist: in 8 stappen je bedrijf starten: Ikigai

Stap 3: Zorg voor een aantrekkelijk merk om naar te kijken

Checklist: in 8 stappen je bedrijf starten

Het is belangrijk dat jouw merk een verlengstuk van jezelf is. Ben jij een heel kleurrijk persoon? Laat dit dan ook terugkomen in je merk. Ligt jouw kledingkast vol met pastelkleuren? Zorg dat je merk dit ook uitstraalt. Het makkelijkst is om te beginnen met een moodboard van jouw merk. Vanuit daar kan je aan de slag gaan met een logo en huisstijl. 

Stap 4: Begin low-budget

Huur geen kantoor, maar start aan de keukentafel of op een leuke flexplek. Bouw zelf je website met gratis tools (WordPress, Elementor) en gebruik gratis programma’s en als je wat meer geld hebt verdient kan je upgraden naar betere en betaalde versies. 

Stap 5: Zorg dat je zo snel mogelijk een website hebt en start met content maken voor je website en social media

Je betaalt wel kosten voor het hebben van een domeinnaam en hosting. Dit is rond de 150 euro per jaar, dus dat is nog te overzien en zie het als je digitale visitekaartje. Ook kan je bij je website een emailadres aanmaken, dat komt ook gelijk een stuk professioneler over naar je klanten. Vaak is de webmail niet heel prettig om vanuit te mailen, dus ik link het dan altijd door naar mijn persoonlijke mail en zorg dat ik ook vanuit dat adres kan mailen. Dan kan je aan de slag met de content. Leg mensen uit wat je doet en waarom en hoe, etc. Dit hoeft niet in een keer perfect. Ik heb in 10 jaar tijd mijn teksten wel 20 keer herschreven en verbeterd. Maar maak een start. 

Stap 6: Gebruik je netwerk

Gebruik je netwerk

Ga op zoek naar je eerste klanten en die komen vaak via via. Hmmm, netwerken dus. En dat klinkt waarschijnlijk niet als het eerste waar jij zin in had toen je ondernemer werd. Maar toch raad ik je sterk aan om het wel te gaan proberen en op zoek te gaan naar iets wat bij jouw past. Maar ook jouw familie en vrienden zijn je netwerk, dus als je tante op die saaie verjaardag vraagt wat je nu precies doet, zorg dat je een heldere pitch kan vertellen, want zij kennen je al. En de drempel om met iemand zaken te doen is lager als je iemand al kent. 

Stap 7: Maak ambassadeurs van je eerste klanten

Zorg dat je je werk voor je eerste klant heel goed doet en zorg dat ze jouw ambassadeur worden en ze jou zouden aanbevelen. Vraag om een review en laat anderen vertellen hoe goed jij bent. De reviews zijn super waardevol om andere klanten weer over de streep te trekken om met jou zaken te doen. #durftevragen: Vraag mensen of ze wat van je willen delen.

Stap 8: Houd vol en vier grote en kleine successen!

Een grote valkuil voor veel ondernemers is stoppen als het niet lukt. Ik zeg niet dat je met alles tot in den treuren door moet gaan, maar gegarandeerd dat het in het begin niet makkelijk is en dat je een fout gaat maken. Maar daarna word je beter en komen voorzichtig de eerste successen. En die moet je vieren. Dus koop bijvoorbeeld een fles bubbels bij de eerste 100 euro aan inkomsten en bij eerste 25 klanten spreek je met jezelf af dat je voor 100 euro iets mag kopen voor je kantoor en blijf dit actief doen! Zo houd je het leuk voor jezelf. 

Hierbij nog even het overzicht:

Checklist: in 8 stappen je bedrijf starten
Checklist om je bedrijf te starten

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons op Instagram en krijg regelmatig inspiratie voor ondernemers!