7 netwerktips voor ondernemers die niet van netwerken houden

Veel van ons werk hebben we uit ons netwerk. En nee, netwerken is ook niet onze hobby. En ja, daar horen ook de ongemakkelijke momenten bij als je nog bijna niemand kent. Maar we kunnen zo veel van onze opdrachten direct relateren aan onze netwerk-inzet. En wij zijn daarin niet de enige. Dus het is goed om hier actief mee bezig te blijven. Als je dat doet wordt je er ook steeds een stukje beter in. Wij hebben 7 netwerktips voor ondernemers die niet van netwerken houden op een rijtje gezet. Opgediept uit onze eigen ervaringen.

netwerktips voor ondernemers

1. Je familie en vrienden zijn ook jouw netwerk

Gelukkig is netwerken niet alleen maar netwerkborrels aflopen, zeker nu niet in Corona tijd. En je hoeft ook niet de hele dag met je neus in je social media te zitten en hashtags te bedenken. De meeste mensen in je netwerk ken je namelijk al! Denk bijvoorbeeld aan vrienden, kennissen, familie of oud-collega’s. Vertel hen dat je voor jezelf bent begonnen en vraag of ze potentiële opdrachtgevers of klanten kennen die met jou in gesprek willen gaan.  

2. Ga werken op een flexplek met andere ondernemers

Een andere manier om andere zzp’ers te ontmoeten is het werken op een flexwerkplek of shared space (als het weer mag). Hier kun je vaak in een rustige en inspirerende omgeving aan het werk, maar ook bij het koffiezetapparaat in gesprek raken met andere zzp’ers. Hier kan je dus ook weer netwerktips krijgen van andere ondernemers. En je kunt je bedrijfspitch oefenen. Dus zodra het weer kan: doen!

3. Doe gratis werk waar je blij van wordt

Nou raden we je niet aan om dit vaak te doen, maar in een aantal situaties kan het zeker nuttig zijn:

  • Als je er goede reviews uit kan halen
  • Als je er een groot bereik mee creëert bij jouw doelgroep
  • Als je hierdoor een grote naam op jouw website kan zetten
  • Als je er veel van kan leren en groeien

Marleen: “Ik heb een keer meegedaan aan 8 uur overwerken. Hierbij ging je vrijwillig met een team jonge honden aan de slag met een probleem van een maatschappelijke organisatie. Ik presenteerde namens mijn team aan de klant de uitkomst. Een paar dagen later werd ik al benaderd door deze organisatie of ik ze niet verder kon helpen. Zij zijn al jaren klant bij mij inmiddels. Ik weet niet hoe actief de organisatie van 8 uur overwerken is, maar je heb natuurlijk genoeg van dit soort variaties hierop.”

4. Ga op zoek naar een netwerk bij jou in de buurt of online wat bij je past

Er bestaan in elke stad diverse ondernemersverenigingen. Google is your friend hiervoor. Het is hierbij wel belangrijk dat de mensen in de vereniging bij je passen. In Woerden bijvoorbeeld zijn twee grote ondernemersverenigingen en diverse Rotary’s (serviceclubs die zich vooral inzetten voor goede doelen, niet zozeer gericht op ondernemen), maar daar lopen de typische oude mannen met dikke buiken en weinig haar rond. Leuk voor als je dat ook bent, maar niet als jonge vrouwelijke ondernemer om daar tussen te staan. ‘Zo, meisje, wat doe jij zoal?’ Uiteindelijk is de ZZP-vereniging is een heel fijn netwerk gebleken. Al deze ZZP-ers doen totaal iets anders en er zijn vaak veel mogelijkheden tot samenwerken. Als zij een klus krijgen waarbij ze jouw expertise ook nodig hebben, weten ze je nu te vinden. Natuurlijk blijven we altijd open staan voor nieuwe netwerken, en we zijn groot fan van online communities.

EXTRA NETWERK TIP: Schrijf je nooit gelijk in, maar ga eerst naar een (online) bijeenkomst (of neem deel aan een gratis masterclass) en proef de sfeer en kijk of je een klik hebt met de mensen. Zo niet, dan past het niet bij je. 

5. Deel jouw kennis

Daag jezelf eens uit en geef een presentatie of expert sessie over jouw vakgebied. Dit vinden wij één van de belangrijkste netwerktips voor ondernemers die nog te weinig wordt gedaan. Het grote voordeel hiervan is dat mensen je gaan zien als expert en jou leren kennen als persoon.

Marleen: “Ik heb recent een presentatie gegeven over online zichtbaarheid voor ZZP-ers aan de ZZP-vereniging waar ik nu bij zit en twee weken later werd ik gebeld of ik mee wilde kijken naar iemand zijn site. Ben niet bang om te veel kennis te delen, de meeste mensen kunnen toch niet wat jij kunt.”

Marlies: “Ik geef af en toe gratis expert sessies weg. Mensen kunnen dan 30 minuten met mij sparren over hun website, logo of huisstijl. Dit is echt een mooie win-win, want mensen worden direct geholpen en ik kan niet alleen mijn expertise laten zien, maar ook mezelf als persoon. Dat schept een vertrouwensband op waardoor mensen bij me terugkomen als ze iets in mijn vakgebied nodig hebben.”

6. Ga met iemand die je kent naar een borrel

Het is natuurlijk super spannend om in je eentje naar een netwerkborrel te gaan. Praat daarom met mensen in je omgeving over dat je graag naar zo’n borrel zou gaan, maar niet weet welke. Veel mensen kennen wel iemand die je daar een keer mee naar toe kan nemen.  

7. Zorg dat je genoeg visitekaartjes mee hebt (of in het digitale geval: de links naar je social media en website paraat hebt)

Zorg er ten eerste voor dat je altijd (genoeg) visitekaartjes bij je hebt. Je weet nooit wanneer je iemand tegenkomt die geïnteresseerd is in jouw bedrijf. Je kunt ze standaard in je portemonnee hebben, en zorg er dan voor dat je ze op tijd aanvult zodat je niet mis grijpt.

Ook als je achter je computer of telefoon zit is het goed om de links naar je website en social media accounts altijd paraat hebt. Maak het de mensen zo gemakkelijk mogelijk door ze met1 klik terecht te laten komen op de plek waar ze de gevraagde informatie kunnen vinden (je aanbod pagina als men vraagt naar je prijzen, je instagram account, je over mij pagina etc.).

Bovenop deze netwerktips voor ondernemers hebben we nog een EXTRA TOP TIP

Business Boosters by MM heeft haar eigen besloten netwerk voor startende vrouwelijke ondernemers. Het voordeel hierbij is dat je echt gelijkgestemden om je heen hebt en je met dezelfde dingen bezig bent, zodat je elkaar kan helpen en supporten. Het is nu een digitaal platform, maar zodra corona het toelaat gaan we ook zeker netwerkborrels organiseren. 

Meer weten, lees hier alles over het netwerk voor startende vrouwelijke ondernemers >

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons op Instagram en krijg regelmatig inspiratie voor ondernemers!