Wat is een goede gratis weggever en waarom heb je er een nodig?

goede gratis weggever

Gratis weggevers: als je een beetje om je heen kijkt op social media zie je ze overal voorbij komen. Bedrijven bieden E-books, masterclasses, tutorials etc.etc. aan… Waarom eigenlijk? En moet je er voor je eigen bedrijf ook één (of meerdere) hebben? Lees hieronder wat een gratis weggever precies is, waar een goede gratis weggever aan moet voldoen. Tot slot geven we nog wat voorbeelden die je wellicht kunnen inspireren om er zelf eentje te gaan maken.

Wat is een goede gratis weggever?

Een goede gratis weggever is iets waarbij degene die het weggeeft iets van zichzelf kan laten zien. En degene die het aanneemt heeft er echt wat aan. Het is dus een win-win situatie.

Als jij een gratis weggever zou hebben die jouw ideale klant aanspreekt, dan kan je daarmee laten zien wie je bent. Je kunt je expertise laten zien, je kunt je aanbod er in verwerken en hiermee creëer je een stukje vertrouwen. Ook leren ze een stukje van je bedrijf kennen: wat is je huisstijl, je visie, je missie. Hier kan je een gevoel afgeven waarmee jouw potentiële klanten een klik voelen. En dat leidt dan uiteindelijk weer tot meer klanten!

Goede gratis weggever

Waar een gratis weggever volgens ons aan moet voldoen om een goede gratis weggever te zijn:

  • Hou het simpel; wees specifiek en maak het behapbaar. Niemand zit te wachten op een e-book van 182 pagina’s.
  • Geef (veel) waarde; deel informatie waar je doelgroep op zit te wachten. Als je iets geeft waar je potentiële klanten wat aan hebben, dan houden ze daar een goed gevoel aan over. Geef liever te veel dan te weinig. Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel geeft, want dat is juist een reden waarom ze naar jou toekomen als ze het willen uitbesteden. Geeft dus iets weg waar je klant wat aan heeft. Wat wil jouw doelgroep graag weten?
  • Maak het praktisch; wat wil jouw doelgroep graag weten? Zorg ervoor dat ze met hetgeen jij weggeeft direct aan de slag kunnen.
  • Bedenk een pakkende titel; De beslissing “Ga ik dit downloaden/hier aan deelnemen of niet?” wordt namelijk vooral hierop gebaseerd. Het is het eerste wat ze zien en daardoor verder gaan kijken of afhaken.
  • Deel je bedrijfsgegevens; klinkt als een open deur, maar zorg dat ze weten hoe ze met je in contact kunnen komen.

en verder…

  • Zorg voor een funnel; als je eenmaal iemand jouw gratis weggever hebt gegeven, is het wel zo fijn dat ze daarna meer informatie over jou krijgen. Een klant heeft talloze contactmomenten nodig om op aankoop over te gaan, dus met alleen een gratis weggever ben je er niet. Zorg dus voor een goede email funnel. In de funnel kun je ze dmv jouw emails en nieuwsbrieven nog meer waarde geven en met jou laten kennismaken. Zo blijf je top of mind en denken ze aan je als ze een keer iemand nodig hebben in jouw vakgebied.
  • Deel je aanbod; het uiteindelijke doel van je weggever is natuurlijk dat mensen klant bij je worden. Zorg ervoor dat je weggever aansluit bij je aanbod. En biedt ook in de gratis weggever je diensten aan. Geef duidelijk je aanbod weer in je weggever. Dat kan als een soort van upsell, tussendoor en/of aan het eind.

Inspiratie en voorbeelden voor een goede gratis weggever

Laatst hebben we met Business Boosters by MM community een brainstorm gehouden over goede gratis weggevers. Er zijn superveel goede en originele ideeën gedeeld. Sommigen zelfs heel specifiek voor één van de deelnemers. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden ter inspiratie:

Goede gratis weggever
Op de website van Business Boosters by MM vind je 3 goede gratis weggevers

1. E-book

Het klinkt weinig origineel, maar dat is met een reden. Het is namelijk nog steeds een heel effectief en gewild middel. Bijvoorbeeld ons e-book over Je eigen website maken in WordPress‘ als je startende ondernemers wilt helpen. In een e-book kan je veel kwijt over jezelf, je bedrijf en je expertise. Het nadeel is echter dat mensen het vaak wel downloaden, maar niet openen omdat ze dan weer afgeleid zijn door andere zaken.

2. Test of quiz

Heel leuk om zelf te maken en weg te geven, bijvoorbeeld een taalquiz als je tekstschrijver bent. Over het algemeen vinden mensen het altijd heel leuk om kleine testjes of quizzen te doen. Even kijken ‘welk type ik ben’, ‘hoeveel kennis ik over dit onderwerp heb’ etc. Het wekt nieuwsgierigheid op.

3. Masterclass

Een hele goede manier om je expertise te laten zien is d.m.v. een Masterclass. Bijvoorbeeld om kennis te maken over een relatief onbekend onderwerp. Zoals een introductie over hypnobirthing. Het voordeel van een masterclass is dat mensen je echt live meemaken. Ze krijgen een heel persoonlijk kijkje in jou en je bedrijf. En je kan meteen inspelen op vragen die de deelnemers hebben.

4. Templates

Templates zijn heel handig voor beginnende ondernemers, omdat het ze een leidraad geeft voor iets waar ze (nog) niet veel verstand van hebben. Je kunt bijvoorbeeld een opzet van emails voor een sales funnel weggeven als je VA bent. Als je dit goed aanpakt en waardevolle handvatten geeft kan je hier iemand echt goed mee op weg helpen. En vaak hebben mensen alsnog wel hulp of advies nodig en dan komen ze zeker bij jou! Dus vrees niet dat je te veel weg geeft.

5. E-magazine

Heel leuk om een (terugkerend) magazine te maken als je veel met beeldmateriaal werkt. Bijvoorbeeld om de laatste styling trends te delen als je interieurontwerper bent of met kleding werkt. Wie vind het nou niet leuk om plaatjes te kijken van mooie interieurs of outfits. Het biedt leuke ontspanning en inspiratie en blijft goed hangen. Als je je huisstijl en bedrijfsnaam goed weergeeft blijf je lekker top of mind!

En als laatste nog een TOP TIP

Als je een gratis weggever hebt, zorg dan dat hij duidelijk aanwezig is! Zet hem bovenaan je website en deel hem op je social media.

Dit laatste mag je best regelmatig herhalen. Als herinnering zodat het top of mind blijft en voor je nieuwe volgers.

Marlies Dusseljee - top tip

We zijn benieuwd naar jouw gratis weggever! Deel hem met ons zodat wij het kunnen promoten binnen onze community!

Vond je dit een leuk artikel? Volg ons op Instagram en krijg regelmatig inspiratie voor ondernemers!