Last van het imposter syndroom

last van het imposter syndroom

Ik (Marlies) heb last van het imposter syndroom: de angst om door de mand te vallen….

Deze blog heeft best lang in draft op mijn to-do lijst gestaan, want eerlijk toegeven dat je je soms een bedrieger voelt is niet gemakkelijk. Zeker niet als je een ZZP’er bent en probeert een business op te bouwen. Naarmate ik langer aan het ondernemen was begon het gevoel dat ik een keer door de mand zou vallen steeds sterker te groeien. Rationeel gezien een hele gekke gedachte. Want ik ben immers goed opgeleid, ik weet veel van mijn vakgebied en heb tot nu toe alleen maar tevreden klanten. Toch voelde het voor mezelf vaak niet goed genoeg. Na een deep dive kwam ik erachter: ik heb last van het imposter syndroom.

Wat is dat nou eigenlijk, het imposter syndroom?

In een artikel van psychologie magazine staat een mooie definitie: Mensen die last hebben van het imposter syndroom, leggen de lat genadeloos hoog voor zichzelf en onderschatten hun eigen prestaties. Hoe goed ze hun werk ook doen, hoeveel diploma’s of complimenten ze ook binnenhalen, ze zijn voortdurend bang ontmaskerd te worden omdat ze hardnekkig twijfelen aan hun eigen kwaliteiten. Mensen die last hebben van het imposter syndroom zijn zich sterk bewust van de dingen die ze niet weten en twijfelen vaak aan zichzelf. Vaak zijn ze onverzadigbaar perfectionistisch. En jammer genoeg wordt het niet beter als je meer ervaren wordt of groeit in je skills. Sterker nog, het gevoel wordt vaak juist erger. Want hoe meer je van iets af weet, hoe groter je onzekerheid wordt dat je iets niet weet.

Last van het imposter syndroom als ondernemer

Als je last hebt van het imposter syndroom als ondernemer, dan is dat op z’n zachts uitgedrukt vervelend. Vaak genoeg zetten ondernemers zich neer als De Expert op hun vakgebied. Ik vind het knap als iemand dat durft te doen, zeker als ze nog niet zo lang in het vak zitten. Of bijvoorbeeld gewoon zeggen dat je iets kan, en het dan pas gaan leren. Sommigen draaien daar hun hand niet voor om, en leren van de fouten die ze hebben gemaakt. Mensen die last hebben van het imposter syndroom zouden dit niet zo snel doen, en lopen hierdoor misschien onnodig klanten mis.

Wat kan je er aan doen?

Het wordt pas echt vervelend als de angst van het door de mand vallen je tegenhoudt om iets nieuws aan te gaan. Het houdt groei tegen. Want het is onmogelijk om te groeien zonder fouten te maken. En de expert of leider zijn betekent niet dat jij per se alle kennis zelf hoeft te hebben. Dus hierbij een paar tips als je last hebt van het imposter syndroom:

  • Hou niet het beeld (dat je alwetend bent) in stand dat er in werkelijkheid niet is. Erken dat je niet alles weet en dat is ok.
  • Het vertrouwen hebben dat de collectieve kennis voldoende is om verder te komen. Het hoeft niet allemaal bij jezelf vandaan te komen. Steun op mensen die op bepaalde gebieden beter zijn dan jij.
  • Vraag om hulp op het moment dat je iets niet weet. Wees open en eerlijk naar de buitenwereld toe. ‘Ik weet het even niet’, ‘Ik heb me daar niet op voorbereid’ etc. Het wekt sympathie op waardoor de ander je wilt helpen.
Last van Imposter syndroom: verander je mindset

De psychologie van succes podcast heeft hier ook een hele mooie aflevering over opgenomen. Zeker het luisteren waard als je jezelf hierin herkent. Een mooie quote daaruit vond ik: “Als je al-wetend door het leven gaat, dan staat je deur eigenlijk dicht om nieuwe dingen te leren. De kracht zit in het niet-weten, want dan sta je open om te leren.”

Eigenlijk vond ik deze blog ook nog niet goed genoeg om te posten, maar ik heb het toch maar gedaan. Wie weet help ik er iemand mee, dat is dan weer mooi meegenomen 😊. En later aanpassen kan altijd nog. Meer weten over mij? Neem dan een kijkje op de over ons pagina.